Online Users

Tuesday, November 30, 2004

Az elso napok2

Miutan a penzunk megerkezett az itt nyitott bankszamlankra indultunk a lefoglalt auto megvetelere. A mar egy hete lefoglalt autonk meg a raktarhelyisegben allt, poccentesre indult, semmi komolyabb problema nem mutatkozott. Ismerosokkel megnezettuk meg vasarlas elott a gepet, a Toyotara tobben eskudtek; szerencsere sikerult egy viszonylag elfogadhato aru es allapotu Camryt talalnunk zold szinben (kepek: lasd a blog linkjei kozott). Az autora egy komplett olaj- es olajszuro cseret, valamint ket darab uj elso gumit vasaroltunk, igy meg is allt az egesz 5000AUD-bol.

Mar a kiindulasunk elott terveztuk az itteni szervezett nyelvtanulast (a leheto legolcsobb modon). Az elso utjaink egyike a Centrelink-be vezetett, ahol eloszor nem olyan hatarozott modon, de felvilagositottak a PR vizummal rendelkezok ingyenes nyelvtanulasi lehetosegeirol. Akkor vagyunk jogosultak az allam alltal tamogatott nyelvtanfolyamon valo reszvetelre, ha igazolni tudjuk a Magyarorszagon fizetett nyelvtanfolyamainkat. Erre en a British Councilba kuldtem egy-ket e-mailt, amire ok azt vallaltak, hogy a szamlak masolatait eljuttatjak (rokonokon keresztul) nekunk.
A mult penteken reggel a Centrelink altal szervezett nyelvi szintfelmeron voltam a Centacare irodajaban, amely egy nyelvtanitassal es allaskozvetitessel is foglalkozo ceg. A masfel oras interju eredmenye keppen a 'top-level' szintre besorolva e heten kezdem a 120 oras (16 ora/het intenzitasu) tanfolyamomat. 120 ora elteltevel ujbol megvitatjuk az esetleges nyelvtanulas szuksegesseget, ha a kurzust kovetoen van kedvem, a helyi egyetemi kepzesben is resztvehetek. Erdeklodtem a British Council-os szamlak szuksegessegerol es a holgy jelezte, hogy neki azokra nincs szuksege...
Norival e heten megyunk be hasonloan a Centrelink altal szervezett AMES West Coast College of TAFE intezmenyebe, ahol majd elkezdi az intenziv 510 oras nyelvtanfolyamat. Nori egeszsegugyi papirjanak elfogadtatasahoz 7.0 Academic IELTS kell majd...

Az idojaras nehany nap kivetelevel, folyamatosan 30C kornyeken van. Ugyanakkor nehany napon az eso is megtrefalt minket, a semmibol jovo zaporokra nehez keszulni... Ami szamomra furcsa: az ejszakai huvos ido. Hiaba van nap kozben eros mediterran meleg, ejszaka a homerseklet 15C kornyekere (vagy az ala hul).

Het vegen voltunk balnalesen. A Fremantle-i kikotobol indulva kb 45 perc hajokazas utan a nyilt oceanon vartunk majd harmic percet a kontinens mellett D-i iranyban elhalado balnaraj(ok)ra. Szerencsenkre egy kisebb csalad elhaladt mellettunk, emlekezetes elmeny volt testkozelbol latni ilyen hatalmas elolenyeket.

2 Comments:

At 5:22 AM, Anonymous Anonymous said...

Zsolt: A Te nyelvsulid is ingyenes ugye?
Jo tanulast, sok sikert!
BYE
TIB

 
At 10:19 PM, Blogger vzsolt said...

Nori es az en nyelvtanulasom egyarant ingyenes.
Neki lehet, hogy kellenek a magyarorszagi nyelvtanulasrol kiallitott szamlak. Ahogy olvasom Poszaek tanulassal kapcsolatos tapasztalatait: ahany varos annyi szokas?..

 

Post a Comment

<< Home