Online Users

Saturday, January 15, 2005

Az újesztendő

A karácsonyi időszak meglehetősen zsúfolt volt számunkra, egyrészt a költözéssel járó mizériát nem nagyon volt időnk kipihenni, másrészt az ünnepek előtti tömeg és rohanás szerintem a világ minden országában eléggé le tudja fárasztani az embert még akkor is, ha nem vesz meglepetést ajándékot... Ehhez hozzájárult még az is, hogy a karácsonyt nem a megszokott családi körben töltöttük, plusz 24-én este és másnap is ’jelenésünk’ volt. Igyekeztünk a szilveszter előtti időszakot minél inkább az aktív pihenéssel és a környékünk (az új suburb) feltérképezésével tölteni.


A Bunnings-ban vásárolt házkörüli munkához szükséges eszközökkel nekiálltunk a unitunk környezetében lévő növények gondozásának. Nórinak jutott a ház előtti és az udvarban lévő virágoskert; én nyírom a füvet a garage sale-n vásárolt fűnyíróeszközzel. Az ember szereti szépnek látni környezetét pláne akkor, ha az egész környék ápolt, rendezett és még a mellettünk lévő tó köré is kéthetente jönnek emberek, akik rendbe teszik a növényeket.


A suburb felderítésének első lépése már a költözéssel egy időben megtörtént: a tőlünk DK-i irányban, pár percnyire lévő hatalmas üzletközpont jó néhányszor volt úticél: mindenféle apró-cseprő dologért oda rohangáltunk. Találtunk egy jópofa nyitott strandot / uszodát 4 saroknyira tőlünk (=gyalog bő 5 perc). Az uszodában van egy 50m normál medence, vagy 3 kisebb, gyerekeknek való medence, valamint egy csúszda rendszer / toronyugró egység kombinációja. Az uszoda falán még ott büszkélkedik a 8 úszó VB hivatalos edzőkomplexumát hirdető tábla, még 1998-ból. Ami nagyon tetszet a stranddal kapcsolatban: (már vagy 5 alkalommal voltunk ott a legkülönbözőbb időpontokban) sosem volt tömeg. Szinte egy pálya jutott egy emberre mindig. Sok a gyerek, jó szabadidős kikapcsolódási lehetőség ez a nyári szünetben az itt lakók számára. A belépő árán meglepődtünk: 3,20 AUD / egész nap. Bp-n a Kondorosi uszoda 1 db 33m-s mindig zsúfolt medencéjébe 600 HUF-ért engednek be 3 órás időtartamra… A lakásunktól mindössze 3 saroknyira van egy krikett pálya, mely szabadon látogatható bárki számára. A 100 x 100 méteres gyepesített terület inkább szabadidős tevékenységek eltöltésére szolgáló terület, de a helyi (amatőr?) krikett klub edzéseit és meccseit is meg lehet nézni (ha valakit érdekel). Én inkább a kocogás miatt szoktam kijárni a gyepre, de a krikett meccsekért is érdemes ;-) Komolyan mondom hogy a színvonalas krikett meccseket élvezem. Na nem azokat, amelyek most az ünnepek környékén voltak (az Ausztrál válogatott Test meccseket játszott Pakisztánnal – egy derbi 2-3 napig eltartott). Fél – max 1 óra krikett épp elég (pláne úgy hogy még a szabályok némelyikével nem is vagyok tisztában).


Már vagy egy hónapja lakunk itt Bentley-ben, az autós közlekedési útvonalak mindegyikét érintettük a környéken. Aki nem él itt annak nehéz elmagyarázni, de igen jó a város szempontjából a unitunk elhelyezkedése:
- A várost É-D irányban kb középen átszelő freeway a mellettünk elágazó két főútvonalról 2 irányban is megközelíthető (5-10perc). A freeway-ről a város D-i részének bármely pontja viszonylag egyszerűbben, a város É-i része pedig jó közlekedési viszonyok mellett (3-4-5 sáv és 100km/h tempó) érhető el.
- A város központja egy harmadik főútvonalon kb 15 percnyi távolságra van (ezen járnak a tömegközlekedési buszok is: szám szerint négy különböző).
- Ha a város É-i részébe akarunk eljutni, van egy alternatív lehetőség is: el kell indulnunk ÉK-i irányban, a főút folyamatosan kanyarodik Ny (a város) felé. A belváros közlekedést mentesítendő, egy K-Ny-i irányú 2 x 2 sávos, földalatti alagútrendszer adtak át néhány éve. Ennek segítségével a város DK-i részében élők, ha É-ra vagy az ÉNy-i óceánpartra akarnak eljutni, nem kell a CBD-n átvergődniük; kellemes 80km/h-s tempóval viszonylag gyorsan juthatnak el a céljukhoz. (István háza, aki kb 25km-re lakik tőlünk, pont a város másik oldalán a felszínen a belvároson keresztül 45p – 1ó. Az alagút irányában fél óra sem kell, hogy háztól házig eljussunk).
A városról és az államról térkép linkeket csatoltunk a link-sorozatunkba, így azokra kattintva beazonosíthatók lesznek a történetek helyszínei ;-)


A szilveszter éjszakájára egy kerti partira voltunk hivatalosak. Az itteni magyar közösségből többen össze szoktak jönni neves alkalmakkor régebben, de ez a szokás az utóbbi években feledésbe merült. Ezt a szokást frissítették most fel újból: egy malacsütéssel egybekötött parti szerveződött a város K-i részén lakó házaspárnál. Minket is meghívtak áttételesen (mi nem ismertük a házigazdát – de az egyik vendég házaspárt igen). Aznap találkoztunk két Magyarországról nemrég érkezett orvos sráccal, akik nyelvet jöttek ide ki tanulni néhány hónapra. Mivel mi is és a srácok is messze laktunk a rendezvény színhelyétől (Goosberry Hill), mi vállaltuk a fuvarosi feladatot. Maga a szilveszter este kellemesen telt: sok új emberrel ismerkedtünk meg, a hangulat is jó volt. Igyekeztünk nem olyan sokáig maradni, mert a január elseje kis családunk számára a pénzkeresésről szólt ;-) Ennek ellenére 3-4 óra környékén kerültünk ágyba.


Január elején az itteni kisebb magyar csapattal meglátogattuk a városi kikötőből bő félórányi hajóútra lévő Rottnest Island-ot. A szigetet többféle képpen meg lehet közelíteni: magátol értetődő a hajójárat (melyre egy retúrjegy 48AUD-ba kerül). A jegy vásárlásakor jelezni kell a visszajövetel időpontját, hogy a visszaútra is legyen helye az utasnak. Nem lehet más társaság hajójával visszajönni: aki visz az is hoz vissza. Itt aztán rend van, kérem! A sziget megközelíthető sportrepülővel is, ami társaságtól függően változó árú lehet, de 55AUD-ért oda-vissza fuvar kapható. A hajójegy árához képest elég olcsó… A sziget csodás! Egy kisebb üdülőparadicsom. Ide jönnek a városi emberek 1-2 napra vagy hétre kikapcsolódni. Van egy buszjárat, ami meghatározott időben körbe jár a szigeten. Emellett biciklit lehet kölcsönözni, ha valaki gyorsabban akarja bejárni a szigetet. A szigetről jó időben láthatók a belváros felhőkarcolói, annak ellenére, hogy majd 20 km-re vannak! A szigetre autók nem jöhetnek (nincs komp), csak az ottani szolgáltatásokhoz kapcsolódó benzinüzemű motorok szennyezik a levegőt. Rengeteg strand, hotelek, bungalók, ösvények, kisebb tavak találhatók Rottnest-en. Az ottani élővilág jeles képviselője a quokka, mely erszényes apró testű élőlény, a szigeten szabadon járnak-kelnek. Itt érdemes napokat eltölteni pihenés vagy a látnivalók végigjárása céljából.


Most a héten iratkozott be Nóri a nyelvtanfolyamára. Ezzel kapcsolatosan szaladtunk bele talán az első negatív élménybe még tavaly, december elején. A nyelviskolában, ahová a Centrelink-ből irányítottak kérték Nóri Magyarországon fizetett nyelvtanulásának számláit. Nem is gondoltunk semmi másra, csak arra hogy mi a British Council-ban tanultunk vagy másfél évig, így megkérjük onnan utólagosan a számlamásolatokat. Mi (és a szülők otthon) pénzt és fáradtságot nem kímélve juttattuk ki 2 hét alatt a számlákat és december elején mentünk is be a suliba beiratkozás céljából. Na itt jött a meglepetés! Az ottani kedves hölgy, aki a számlákat annak idején kérte értetlenül nézte a British Council-os számlákat. “Ez mi?” kérdezte. Mi feleltük, hogy ezeket küldettük ki Magyarországról, hogy igazoljuk azt, hogy mi fizettünk otthon a nyelvtanulásért. Itt jött a csavar: a kedves hölgy arra a számlára gondolt, amit akkor fizet be az ember, ha 4,5 IELTS-nél kevesebb a versenyző angol tudása. Ez bennünk egy pillanatig sem merült fel, hogy ilyen komoly mértékben félreérthetjük, mert Nóri IELTS eredményét az első pillanatban már lobogtattuk a kedves hölgy orra előtt jó két héttel azelőtt. Sebaj! Kezdjük előröl: Nóri nyelvet szeretne tanulni intenzív tanfolyamon, hogy meghatározott időn belül meg tudjon birkózni a 7,0 Academic IELTS-el. Szerencsére egy másik hölgy még időben belefolyt a beszélgetésbe ott a nyelvsuliban és az irodájában adott néhány információt egy kimondottan egészségügyi végzettségűeknek indítandó féléves nyelvtanfolyamról. Állandó tartózkodási vízummal rendelkezők 20 hétre, heti 22 órában összesen 260AUD-ért (!!) tanulhatnak az Edith Cowan University Certificate IV in Vocational English tanfolyamán. Örültünk, hogy eljutottunk idáig: így legalább nővérek / orvosok és gyógyszerészek közt tanulja majd Nóri a szakmai nyelvet. Igazából ennél jobb tanfolyamra nem is gondolhattunk volna korábban. A kurzus februárban kezdődik.


A megfelelő mérnöki munkakör (továbbiakban a „3-m”) megtalálása időigényes feladat. Sok-sok türelem és kitartás kell hozzá. Elengedhetetlen feltétele egy jó CV (vagy esetleg több). Én egy rövid (2 oldalas) és egy hosszú – a projekteket részletesen leíró (6 oldalas) verziót készítettem elő. A blog linksorozatában található helyi (és esetleg országos) mérnöki fejvadász cégeknél az on-line vagy levélben elküldött regisztráció után várható az első lépés: interjú a fejvadásszal. Január közepéig négy ilyen jellegű cégnél voltam, további négy hívott telefonon vissza és röviden megbeszéltük a 3-m megszerzésének csapásvonalait. Itt egyébként én azt vettem észre, hogy a fejvadászok is a piacon lévő állásokat hirdetik meg javarészt, de ők bennfentesebb kapcsolataik révén a piacra ki nem kerülő lehetőségeket is közvetíthetik klienseik felé. Mindenből tanul az ember. Ezek a „tréning” interjúk jó bemelegítések az éles, leendő munkaadóval történő megbeszélésre. Ők igazából a kliens oldalán állnak (a velük szerződésben álló jelentkező szerzi nekik a bevételt). A fejvadászok előbb-utóbb a kliens számára megfelelőnek tűnő pozícióval kapcsolatosan összehoznak egy-egy interjút a potenciális munkaadókkal. Itt már minden élesbe megy. A pontos és jól megtervezett szakmai bemutatkozás után a munkaadó képviselője okos kérdések feltételével méri fel a jelentkező rátermettségét az adott 3-m-re. Nekem a napokban volt egy ilyen beszélgetésem. Ezeken az interjúkon az alábbi kérdések közül is válogathatnak a kérdezők:


- Tell me about yourself.
- What kind of position are you looking for?
- Why do want to work in this industry/company?
- Why did you leave your last position?
- What did you do in you previous position?
- How was your time allocated?
- What did you like the least/best about it?
- How many people did you supervise?
- What was the budget responsibility?
- What did you accomplish?
- Give me some examples of the most difficult problems you encountered in your previous position, how did you resolve them?
- How was your performance measured?
- How did you get along with your manager?
- What are the qualities do you look for in a manager?
- How would you describe your own operating/management style?
- What do you consider to be your strongest qualities?
- What are some of your weaknesses?
- What position do you hope to reach in five years?
- What are your leisure activities?
- What are your hobbies?
- Why do you like them?
- Tell me something about your personal and family life? What is important to you?
- Why do you want to work for us?
- What would you do for us? What can you do for us that someone else can't?
- What about the job offered do you find the most attractive? Least attractive?
- Why should we hire you?
- What do you look for in a job?
- Please give me your definition of your role.
- How long would it take you to make a meaningful contribution to our firm?
- How long would you stay with us?
- How do you feel about leaving all of your benefits?
- Describe what you feel to be an ideal working environment.
- How would you evaluate your past firm?
- If I spoke with your previous boss, what would he say are your greatest strengths and weaknesses?
- Can you work under pressures, deadlines, etc.?
- How have you changed the nature of your job?
- Do you prefer staff or line work? Why?
- Don't you feel you might be better off in a different size company? Different type company?
- How do you resolve conflict on a project team?
- What was the most difficult decision you ever had to make?
- How much are you looking for?
- How much do you expect, if we offer this position to you?
- What kind of salary are you worth?
- If you could start your career again, what would you do differently?
- What career options do you have at the moment?
- How would you describe the essence of success? According to your definition of success, how successful have you been so far?

Nem mindegy, hogy az ember ezekre miket / hogyan válaszol. Az sem indifferens az interjút vezető számára, hogy milyen kérdéseket tehet fel a leendő munkavállaló. A jelentkező ezzel fejezheti ki érdeklődését / elszántságát az új pozíciója iránt. Néhány okosnak tartott vissza-kérdés:

- What long-term career opportunities exist within the company?
- Will I work independently or as a member of a team?
- What are the common characteristics of employees who excel in this position?
- How often is an employee's performance evaluated and what criteria is used?
- What is the training procedure for this position?
- How are promotions determined and awarded?
- Could you describe typical first year assignments?
- What are the company's plans for future growth?
- What are the greatest challenges facing the person in this position?
- Can you describe your organizational culture?
- What makes your company different from others?
- What is your company's management philosophy?
- What do you see ahead for the company in the coming years?
- What do you enjoy about working for this company? Are there any areas that you would work to improve?
- Could you describe the climate of the work setting in terms of appropriate dress, and the hours of operation?
- What could I expect in terms of training for this position?
- How will my performance be evaluated?
- Is the training program a formal or an informal one? If informal, what experiences will I be introduced to? If formal, what areas of business will I be introduced to?
- How will you measure success of the applicant who fills this position?
- What are your plans for expanding the department?
- What do you consider to be your firm's three most important assets?
- How long have you been with the organization, and what path led you to your current role?
- What is your company's philosophy about promotions from within?
- What do you see in the future for this industry?

Jó CV, jó fellépés, szerencse és nem utolsó sorban a megfelelő nyelvtudás megléte lehet fontos egy 3-m megszerzésénél.


4 Comments:

At 12:13 AM, Anonymous Anonymous said...

Jo sok kerdes...;-)
De legalabb van mibol keszulni.
Sok sikert, kitartast!

Tib

 
At 8:22 PM, Anonymous Anonymous said...

Nagyon koszunjuk az infokat, igazan hasznosak. Ugy tunik, a hasonlokepp zajlik, mint itthon (persze miert lenne maskepp? ;)), remelem a valasztekos szohasznalattal sem lesz gond.
Amirol anno beszeltunk, hogy a frissen erkezett bevandorlo esetleg sajat hasznara is fordithatja hatranyait, mennyire latjatok mukodokepesnek? (jobban megbecsuli a munkat, rugalmasabb, elhivatott, anyagiak, tulorazas stb...)

Dani

u.i.: es a Kimberly fele mikor veszitek mar az iranyt? ;)

 
At 10:27 PM, Blogger vzsolt said...

En azt ereztem kicsit furcsanak, hogy a fejvadasz cegek egy resze azonnal talalkozot akart megbeszelni velem. Ez inkabb a CV-bol kiveheto tapasztalatnak szolt. Szoban a CV-ben emlitett tapasztalatokat beszeltuk vegig, 1-2 helyen az elvart penzosszegrol is beszeltunk. Azzal szerintem minden ceg tisztaban van, hogy egy bevandorlo bizonyitani akar es fog is..

 
At 1:44 AM, Anonymous Anonymous said...

Kitoltottek elotted barmilyen formanyomtatvanyt is a fejvadasznal az interjun? Esetleg veled toltettek ki valamit? Amennyire en tudom, bevett szokas, hogy elbeszelgetnek veled a fejvadaszok (akar ha csak az adatbazisba jelentkezel is, ehhez is kell a nyomtatvany), nyilvan egy cv alapjan nem egyertelmu kiben milyen ambiciok vannak, milyen szakteruleten szeretne mozogni stb., majd ezutan tovabbitjak az anyagot a megbizonak.

Kivancsi leszek a megbizoknak milyen furcsa dolgok jutnak majd eszukbe (teszt / grafologiai vizsgalat / szituacios gyakrolat..., remelem ez csak nalunk szokas!)
Szoval hajra, szoritunk nektek nagyon! ;)

Dani

 

Post a Comment

<< Home