Online Users

Friday, January 21, 2005

A mérnöki szakma lehetőségei

Mérnökként kijönni és elhelyezkedni Nyugat Ausztráliában nem egyszerű, de megéri! Az utóbbi hetekben folytatott intenzív keresgélés és információgyűjtés után rengeteg érv szól a fenti állításom mellett:
Az állam (WA) hihetetlen mértékben gazdag nyersanyagokban. Egy magyarországi, 21. században élő ember számára meglepetések sokasága ez a vidék. Rengeteg nikkel, titán, alumínium, vas, acél és természetesen olaj- és gázipari beruházás, termeléssel kapcsolatos projekt és feldolgozóiparra épülő vállalkozás van WA-ban. Itt a resources szektor booming-járól beszélnek és nem 1-2 éves viszonylatban. Én, aki annak idején néhány nehézipari üzem és gyár nevét jegyeztem meg Magyarországon az általános iskolai földrajzórák alkalmával, szinte letaglózott az itteni nehézipar sokszínűsége és lépten-nyomon megfigyelhető hatása. Ha valaki most fontolgatja mérnökként a kijövetelt, mindenképpen érdemes elgondolkodnia a nyugati partvidék lehetőségein. Az internetes munkakereső lapok, a fejvadász cégek honlapjai, a helyi újság(ok) meghatározott kiadásai tízesével hirdetik heti viszonylatban a WA-val kapcsolatos mérnöki és szakmunkás álláslehetőségeket.
Én ezeknek a tényeknek és a saját kitartásomnak / szerencsémnek tudom be azt, hogy vagy 6 fejvadász interjú és 2 „éles” interjú után jövő hét kedden kezdek dolgozni egy itteni mérnökirodánál. A feladat nem komplikált: kezdő mérnöki / tervezői szintű munkát kell végezni, az Acad ismerete nem jelent hátrányt ;-) A munka contract, nem az idők végezetéig szól, de indulásnak óriási!! A fejvadász cég alkalmazásában leszek, ők közvetítenek / kölcsönöznek a munkáltató irányába. Heti time sheet-eken jelentem a ledolgozott órák számát, a fejvadász utalja a pénz a bankszámlára.
Ami megdöbbentő számomra: (pénzösszegek nélkül / bruttóban) egy kezdő (friss diplomás) mérnök órabére durván másfélszerese a magyarországi komoly tapasztalattal és hatalmas felelősséggel járó mérnöki pozíció bérezésének… Ha az ember itt is maga mögött tud néhány év tapasztalatot, még egy 2-es, 3-as vagy 4-es szorzófaktorral is kiegészülhet a képlet. Hogy is van ez? Itt van kolbászból a kerítés?? Nem. Az Ausztrál kondíciók mutatják a valós képet. Akkor mi van otthon??? Nehéz szavakkal leírni…Enivéj! Nagyon örültünk a történéseknek Nórival, kezdünk belerázódni a normális kerékvágásba.

21 Comments:

At 11:58 PM, Anonymous Anonymous said...

Sziasztok,

Nagyon ugyes vagy Zsolt!
GRATULALOK!!!
Csak igy tovabb. Ugy tunik, megtalalod a szamitasod.
Ugy legyen!
Szeretek utazni, most eppen AU-ba szeretnek. ;oD

Jozsef

 
At 12:03 AM, Blogger vzsolt said...

Koszi, igyexunk. Nektek meg egyszeru szovege(ke)t meg konnyu kerdeseket kivanunk Norival febr elejere!

 
At 12:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Ha eljön az ideje biztos töviről hegyire kifaggatlak a melókeresés gyors és hatékony módszereiről!:-) Egyelőre óriási gratula és továbbra is sok szerencsét!
A lakást sikerült belakni?
Márti

 
At 12:18 AM, Blogger vzsolt said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 12:18 AM, Blogger vzsolt said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 12:36 AM, Blogger vzsolt said...

harmadszorra csak osszejon.. Bombazz nyugodtan kerdesekkel, amiben tudok segitek. A lakasban 1 kisebb szoba meg ures. Az lesz a vendegszobank. Most szerzunk (kapunk) bele agyat.
Nalad CDR?

 
At 9:38 AM, Anonymous Anonymous said...

Gratulálok én is a mérnöki álláshoz!
Folyamatosan olvaslak titeket, de lehet hogy elkerülte csak a figyelmemet: Milyen mérnök is vagy? csak hogy lássam milyen lehetőségek vannak, én is mérnök valék, de még itthon is pályakezdő sajnos.
üdv: Krisz

 
At 11:24 AM, Blogger vzsolt said...

En vegyeszmernok vagyok. Itt az allasok oriasi resze gepesz es epitesz vegzettsegueknek van meghirdetve.

 
At 7:43 PM, Anonymous Anonymous said...

Gratulalunk!
Erre szamitottunk Toletek! Csak igy tovabb. ;-)
Veronika & Tib

 
At 7:54 PM, Anonymous Anonymous said...

Az elobb mar mintha irtam volna, de nem latszik....;-)
Megegyszer Gratulalunk, ha kozben elojon az elozo uzenet is. ;-)
Veronika es Tib

 
At 8:09 PM, Blogger vzsolt said...

nekem is volt egy mindentketszermindentketszer commentem.. ;-)

Ha majd het elejen koltoztok a lakasba ;-) a parametereirol ugye irtok reszeletesebben is. Egyebkent a partmenti es beljebb levo berlemenyek kozott milyen arkulonbseg van? (%)

 
At 8:10 PM, Blogger vzsolt said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 
At 6:48 AM, Anonymous Anonymous said...

Kis kesessel, de mi is nagyon orulunk az allasodnak, gratulalunk! Koszi a jokivansagokat a cikkel kapcsolatban, termeszetesen magamra is vettem! ;)

Dani es Orsi

u.i.: talan nehany ev es nyittok kint egy sajat mernoki irodat? az olvasottak alapjan nem lenne rossz beruhazas :).

 
At 12:33 PM, Anonymous Anonymous said...

Ma delutan derul ki, hogy osszejon-e a lakas, de csak penteken koltoznenk.
Amugy nem volt sok kulonbseg a partmenti es a tobbi lakas arai kozt, ez nem ezert ennyi, mert parkozeli, hanem mert akkora, uj, olyan. ;-)
De lehet benne valami, amit kerdezel, mert ez a citytol ugy 30 km. ;-))))
Irunk reszletesen, ahogy van info.

 
At 8:55 PM, Anonymous Anonymous said...

Gratulálok!

Nagyon örülök, hogy sikerült elhelyezkedned!
És mi van a villamosmérnökökkel? :o)
Keresettek?

Péter

 
At 9:12 PM, Blogger vzsolt said...

Villamosmérnököket is keresnek. Kevesebbet, mint mechanical & civil engineer-t, de többet, mint a magamfajta vegyészt. Egyébként erős v gyengeáram? Sok a mining munkalehetőség villamosmérnökök részére (is). Igen gyakori az un. FIFO (fly-in / fly-out) hirdetés. Ez nem városi, irodai munkalehetőség; pont ellenkezőleg (mondjuk)2 hét a terepen és 1 hét otthon (pihi). Ez az igazán jó pénz!! Napi(!!!) 5-600AUD-ot is fizetnek érte. Az pedig nem kevés...

 
At 9:44 PM, Anonymous Anonymous said...

Szia Zsolt!

Gratulálok a munkahelyedhez!
Kérdésem a köv. lenne:
Milyen területen végeztél, és miklyen területen állsz munkába. Tudom, hogy ez talán illetlenség, ott biztosan, de összehasonlításnak jó lenne, ha összeggel is tudnál szolgálni. Esetleg magánban. Ha lehet kérdeznek még néhány dolgot magánban is. Esetleg ha nem terhes a válaszadás, akkor kerdeznek egy emil címen keresztul. Ha lehetséges, akkor kérlek jelezd a bartol.nandor@cre-art.hu címre.
ElQre is köszönöm.
Üdvözlettel:Nándor

 
At 12:01 PM, Anonymous Anonymous said...

Sok sikert az első ausztrál munkahelyeden!
Kíváncsian várom a beszámolót az első munkanapokról! :-) Milyenek a benyomások?

Üdv,

MM

 
At 6:04 PM, Blogger Mari said...

Gratulalunk a munkahoz! Sok sikert Mate!

Kropi

 
At 2:26 AM, Anonymous Anonymous said...

Szevasz!
Egy kérdés:
Perth tényleg olyan jellegtelen, mint ahogy Bertók Zoli írja? Mert nekem a blogod alapján jónak tűnik!

 
At 11:27 PM, Blogger vzsolt said...

Mi az hogy jellegtelen? Egy másfél milliós város több 100 parkkal, néhány folyóval, sok tóval, rengeteg klassz stranddal, jó úthálózattal, viszonylag olcsónak mondható ingatlanárakkal és az ország 3. heti átlagkereseti szinvonalával nem olyan rossz hely... Ha sokmilliós várost keresel, ezer parkkal, mégtöbb folyóval de ugyanakkor komoly ingatlanárakkal, akkor az Iszt koszton kell keresgélned...

 

Post a Comment

<< Home