Online Users

Friday, February 11, 2005

Munkahelyi tapasztalatok

Az utóbbi három hét alapvetően különböző volt a kiérkezésünket követő hetektől / hónapoktól. Egyrészt a városról, az emberekről szerzett benyomások már nem hatottak az újdonság erejével – sokkal inkább a környezetünkben való egyre otthonosabb tájékozódás vált uralkodóvá. Másrészről az utóbbi napok munkával töltött órái után már nemcsak turistának, látogatónak érezzük magunkat, hanem egyre inkább idetartozónak: a beilleszkedésünk következő lépcsőfokára léptünk.

Épp Australia day előtt 1 nappal kezdtem el tevékenységemet Midland-ben, a suburb egyik jelentősnek mondható mérnöki irodájánál. A cég nehézipari projektek mellett lakás és úthálózat építésén túl terület felmérésekkel is foglalkozik. A csapat jó, fiatalos. Több lendületes mérnök dolgozik a környezetemben, de a cég profilját a névadó, főnöki beosztásban lévő emberek határozzák meg. Már az interjúm alkalmával megmutatkozott a főnök célratörő, félrebeszélést nemigen tűrő egyénisége; ezt követően már az első napokban tapasztalhattam a gyorsan beinduló projektben a főnök (managing director / project manager) irányítási stílusának fontosabb jellemvonásait. Contract munka lévén minden percem pénzbe kerül a cégnek, így igyekeztek/-nek is hasznos és teljes elfoglaltságot találni nekem reggel 8-tól du 5-ig. Az interjún általam beígért előrehaladási ütemet a második hét elejére (egy rövid tréning időszakot követően) sikerült produkálnom, így az első két hetet követő fejvadász hölgy villámlátogatása alkalmával a cég, a fejvadász és én is elégedetten nyugtázhattuk az eltelt rövid időszak történéseit. Sajnos az idő előrehaladtával a projekt eseményei (melynek döntő hányada a cégen kívül zajlik) egy picit lelassultak: ami számomra az első heti munkaszombattal ellentétben néhány félnapos munkanapot jelent ebben az időszakban. Sebaj, ennek is nagyon kell örülni! Három hét után mondhatom azt, hogy elégedett vagyok magammal, tetszik a kollégák segítőkész hozzáállása és a pozitív visszajelzésekből én is hasonlóan gondolok az általam elvégzett munka mennyiségére és minőségére. A pénteki napok utolsó teendőinek egyike a fejvadász cég honlapján regisztrálni és lejelenteni a heti munkaóráim számát, melyet hétfőn a munkaadó megfelelő képviselője hagy jóvá. Ezt követően kedd-szerda környékén adminisztrálják le a fejvadásznál a papírmunkát: csütörtökre a pénzt átutalják a folyószámlára. A heti pay slip-ek (fizetési papírok) a fejvadász honlapjáról letölthetőek. Ez a Nyugati világ kérem!

Nórinak a múlt hét elején megkezdődött az iskolája, ez első napok benyomásai alapján igen hasznos – tetszik neki. Elég sokan (20+) lehetnek a csoportjában, többnyire ide kitelepült egészségügyi végzettséggel rendelkező emberek, akiknek ez a kurzus és majd az ezt követő vizsgák elengedhetetlenek a karrierjük folytatása miatt. Elég erős nyelvi szinten tanulhatnak, az én korábbi nyelvtanfolyamommal összehasonlítva (Nóri elmondásai / az elvégzett feladatok alapján). Emlékeztetőül nálunk nem csak diplomások tanultak és a hallgatók angol szintje is igen változó volt. Nóriék nyelviskolája az egyik itteni egyetemen van (ECU), a hallgatók majdnem mindegyike valamilyen felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

Én a munka mellett - ha nem is olyan intenzitással, mint korábban - de folyamatosan figyelem a kínálkozó szakmai lehetőségeket, amelyikre érdemes jelentkezem. Ennek az eredménye képpen heti 1-2 interjút tudhatok magam mögött (természetesen munkaidőt követő elfoglaltságokról van szó). Az interjúkat követő visszajelzések vegyesek: van olyan hely, ahol a kellemes 40 perces beszélgetést és a beígért másnapi visszahívás ellenére semmi visszajelzés sem történik; akadt olyan hely is, ahonnan a „célegyenes” utolsó métereiről jöttek visszaigazolások. Ha a függőben lévő dolgok közül valamelyik igazán komollyá válik, akkor: 1. igen boldogok leszünk; 2. lehet, hogy egy picit pezsgővé válik az amúgy sem unalmasnak mondható itteni életünk… Majd meglátjuk.

Az itteni időjárásra napfény és jó idő szempontjából nem lehet panasz: reggel 6-tól este 8-ig hétágra süt a nap, du-ra gyakra megjön a hűsítő tenger felőli szél; a hőmérséklet 27-38C közötti hosszú hetek óta. Eső viszont nincs. A víz komoly érték errefelé: a locsolási szokások szigorúan meghatározottak, a „dezertőröket” megbüntethetik.

Itt WA-ban február végén lesznek a politikai választások és (talán) a boltok hosszabb nyitva tartásával kapcsolatosan kell az ittenieknek állást foglalni. A politikai sárdobálás még nem indult be olyan komoly mértékben, mint otthon az egy ilyen időszakban az szokott lenni. Nem is baj. Itt nincs annyi gyűlölet az ellentétes nézeteket valló emberek között (vagy csak mi nem vesszük észre?). A politikusok nagyotmondásában azonban nincs hiány: számomra őrültségnek tűnik, hogy az ellenzéki jelölt Perth óriási vízhiányát a kontinens É-i részében lévő (édesvízben gazdag) Kimberley terségéből Perth-ig megépített csatorna / kanális / kitudja mi segítségével akarja megoldani. Óvatos becslések szerint ez 2Mlrd AUD-ba kerül és „ezt bármi áron” meg fogja a t. politikus valósítani. Emellett a túlköltekezés / semmit nem csinálás; adósság / ígérethalmaz nézetek viaskodnak egymással szemben. Hajrá!

2 Comments:

At 4:49 PM, Anonymous Anonymous said...

Csak igy tovabb a munkahelyen!
Mennyire jellemzo, hogy fejvadasz cegek alkalmaznak es berbe adnak embereket? Szerinted mennyit segit abban egy ilyen fejvadasz, hogy ha vege ennek a projektnek, akkor kapj kovetkezo megbizast? Ha osszehasonlitod mondjuk azzal, hogy kozvetlenul a ceghez probalsz (persze az elejen ismeretlenul lehetetlen) szerzodni, latod hasznat a fejvadasznak? Kihagyhato, ha megismernek a szakmaban? Olyan szempontbol erdekes, hogy ITben hallani olyasmirol, hogy a ceg duplajat fizeti, mint amit a figura a vegen kap, tobbi meg a fejvadasze.
Tib

 
At 9:02 PM, Blogger vzsolt said...

A fejvadasznak is nagyon jovedelmezo, ha folyamatossa tudja tenni az alkalmazasodat. Tapasztalatom meg ertheto modon nincs a dologban, de szerintem nem torik kezzel-labbal magukat, hogy egy napod sem legyen tetlen ket munka kozott. Ha epp van olyan allasajanlatuk, ami szamodra megfelelo, akkor (esetleg) igyekeznek teged favorizalni. Nem tudom. A fejvadasz cegek megkerulese majd nalam is napirenden lesz (ha eljon az ideje).

 

Post a Comment

<< Home