Online Users

Saturday, March 05, 2005

Az utazas

Átlagos esetben, ha az ember Perth – Brisbane viszonylatban utazik a repülőt választja. Autóval akkor vág neki ennek a több, mint 4400km-s útnak, ha nyomos oka van rá. Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi lenne a leginkább ésszerű megoldás. Egyrészt az autót eladni WA-ban és venni egy autót Qld-ben járható út, de jó néhány száz (esetleg) ezer dollárt bukhat rajta az ember, nem beszélve a hosszú utánajárásokról. Másrészt repülőn igen limitált a csomag / poggyász mennyisége, meggondolandó volt az autós utazás által biztosított (kis túlzással) ’korlátlan’ súlyhatár. A végső döntés az autó lett. A Camry-t elvittem szerelőhöz, ott jeleztem hogy a kontinens átszelésére kellene felkészíteni. Gyertya-, levegőszűrő csere mellett (melyet az átvizsgálás után én magam megcsináltam) még néhány javítást végeztek el a műhelyben és az autó készen állt a hosszú útra. Interneten és térképen alaposan végigbogarásztam az útvonalat, pontosan megtervezve azt (tankolási lehetőségek 5-700 km-ként / szállások 1000km-ként). Az információforrások tanácsait megfogadva (víz, némi kaja, stb) minden készen állt a táv teljesítésére. Telepakolva az autó csomagtartóját és hátsó üléseit következhetett a majd’ 5 napos út.
Négy államon átutazva rengeteg szép és érdekes dolgot láthat az ember. Ha az utazást nem öt nap alatt kell lezavarni (hanem van rá mondjuk 2-3 hét) akkor egy igen komoly úti beszámoló készülhetne belőle, így viszont ’csak’ a tényeket és néhány érdekességet említek meg:

Táv: 4400+ km;

Útvonal:
Perth, WA (0 km);
Coolgardie, WA (550 km);
Norseman, WA (720 km);
Border Village, SA (1430 km);
Ceduna, SA (1920 km);
Port Augusta, SA (2380 km);
Broken Hill, NSW (2820 km);
Cobar, NSW (3280 km);
Moree, NSW (3900 km);
Goondiwindi, Qld (4000 km);
Brisbane, Qld (4400+ km);

Útközben a benzin ára az elhagyatottnak mondható részeken (a nagyvárosi 1 AUD körüli árakhoz viszonyítva) drága volt: WA – SA között, ahol 1,40 AUD-ot is elkértek az ólmozatlan benzinért.
Összesen 486 AUD-ba került a benzin, ami 1,2AUD-os átlagárral számolva 405 liternek felel meg. Az így kapott átlagfogyasztás: 9,1 liter/100km. Hozzá kell tennem, hogy szinte végig 110km/h-es sebességhatár volt (itt a végén Qld-ben volt csak 100). Természetesen az előírásokat betartva, de néha (ahol lehetett) tempósabban haladtam.

A táj és annak változása lenyűgöző. WA sivatagos, zord életkörülményeket tükröző bozótos részei a keleti part irányába zöld, erdős, Európához inkább hasonló növénytakaróba fokozatosan váltottak át. A táj nyugaton sík, kevés domb volt útközben (Great Eastern Hwy), míg Port Augusta-tól kezdve komoly dombokat (hegyeket ?) kellett megmászni. WA bányavidékeitől kelet felé haladva egyre inkább a mezőgazdaság, mint meghatározónak mondható megélhetési forma dominál (legelők, nyájak, gabonatáblák).

Összességében a táj gyönyörű, szinte minden egyes településnek saját kis története van, európai ember számára az egészen apró részletek is újdonságnak tűnhetnek. Az emberek útközben barátságosak, segítőkészek voltak. Két stopposom volt, egy volt NDK-s világutazó úriember (Ceduna – Port Augusta vonalon) és egy igazi ozi kamionsofőr, akit 50 km-t kellett vinni NSW-ben a legközelebbi településig. Ami szomorú volt számomra, hogy főleg WA-ban (ott ahol Ausztrália leghosszabb egyenes útvonala van – 146km nyílegyenes szakasz) rengeteg elcsapott állat volt az út mentén. Főleg erszényesek, melyekből nem volt ritka 1 km-en belül 3-4 tetem sem. De azért élő kengurut, emut, apró erszényeseket is lehetett látni útközben. A road trainekből igen sok van. A szembe jövőket hamar elhagyja az ember, de ha meg kell előzni (pláne erre felé NSW és Qld kanyargósabb útjain) akkor oda kell igencsak figyelni… Szerencsére semmi gond nem volt útközben, mindössze néhány deci olajutántöltéssel végigment a Camry. Egy 13 éves, 250ekm-s autótól szerintem ez igen komoly teljesítmény…

10 Comments:

At 10:41 AM, Anonymous Anonymous said...

Welcome in QLD! ;-)

Szep teljesitmeny embertol es geptol egyarant! Szep munka!
Kicsit irigykedem is, mert nem sikerul meg igazan eltavolodnunk a varostol. ;-)
Tib

 
At 6:31 PM, Anonymous Mel said...

Sziasztok,

Azért nem semmi, hogy mit tettetek meg :) Reméljük jól vagytok és hamarosan össze is tudunk majd futni.

Mel & Posza

 
At 7:57 PM, Anonymous Mel & Posza said...

Közben azon agyalunk, hogy lehet, hogy egyedül jöttél végig és Nóri később csatlakozik? :)

 
At 9:39 PM, Anonymous Anonymous said...

Jo kis tura lehetett! Irigykedunk itt a Fold masik oldalan is! :)
Krisz

 
At 12:19 PM, Anonymous Szilárd said...

Welcome in Brisbane!

Jó kis kiruccanás lehetett ....

 
At 7:46 AM, Anonymous Anonymous said...

Sok szerencsét Brisbaine-ben, Mister Jones!
Hallottam Madropulosztól, hogy nagy prodzsekteken dolgoztok mostanában...aztán vigyázni a húsevőkkel!
Zed/znádded/

 
At 8:25 AM, Anonymous Anonymous said...

Szia!

Szabo Tamas vagyok, Perthrol lenne egy-ket kerdesem.

Ha tudnal valaszolni megadod kerlek az email cimedet? (az enyem sztamas @ fast-mail.org)

Koszi,
Tamas

 
At 12:54 AM, Anonymous Anonymous said...

Mizujs Veletek? Régóta semmi hír Rólatok. Azért írjatok ám valami friss hírt :-). Üdv: Hayim

 
At 6:36 PM, Blogger vzsolt said...

Megtorve a hosszu hallgatast: nem tuntunk el csak a korulmenyekbol adodoan nincs 'napi' lehetoseg beszamolot irni. Roviden: mindketten jol vagyunk, rengeteg a munkank (ami faraszto) de ugyanakkor oromteli. Ha a meg atmenetinek mondhato allapot megszunik, akkor biztos h nem 4 havi rendszeresseggel adunk eletjelt magunkrol... ;-)

 
At 5:38 PM, Anonymous Anonymous said...

Lassan mar letelik az a 4 honap. Pedig kivancsiak vagyunk, mi van Veletek. Milyen a munka Brisbane-ben (ha egyaltalan ott vagytok meg). Hayim

 

Post a Comment

<< Home