Online Users

Tuesday, May 16, 2006

Project indítás

Tobb mint egy even keresztul tobb tucat kollegammal egyutt azon dolgoztuk / azt elemeztuk milyen technikai lehetosegeket kell biztositani egy nem mindennapi gazipari project megvalositasahoz es ami talan megfontosabb ez a ‘kaland’ mennyibe fog kerulni a befekteto cegeknek. Az alapfelallas a Magyar viszonyokhoz hasonlit. Ha tervezesrol beszelunk akkor (termeszetesen iparaga es project lepteke valogatja de) egy nehany honapos conceptual study kereten belul (ami egy brainstorming-hoz hasonlithato leginkabb) nagyon vazlatos koltsegvetesi keretszamok menten komoly, nagy tapasztalattal biro kisebb vagy kozepesebb mernoki szolgaltatast nyujto cegek megprobalnak arra az egyszeru kerdesre valaszt adni hogy egyaltalan erdemes-e sok million dollart arra kolteni hogy komolyabban is foglalkozzanak adott olaj- vagy gazmezok uzembe allitasaval. Ha a riportok es dokumentumok egyertelmuen azt sugalljak hogy IGEN, akkor egy joval nagyobb kapacitassal biro tervezoceg (munkaadom) mintegy folytatva az elinditott gondolatfejtest igen reszletesen, minden technikai es koltsegvetesi lehetoseg figyelembe veve, a majdani megvalositasra kerulo letesitmeny(ek)re mar nagy mertekben hasonlito tervet allit elo. Ezt a fazist nevezik FEED-nek. Ez a fazis lehetoseget biztosit arra, hogy a beruhazas megvalositasaban erdekelt felek sok alkalommal vegigtargyaljak es megallapodasra jussanak (szinte kobe vesik) az alabbiakat:
- alkalmazott technologia es annak korlatai (jelen esetben nem akarmilyen kihivas a 99.99%-os gazellatas biztositasa 30 even keresztul)
- reszletes keszulek es muszeres listak, adatbazisok
- gepeszeti adatbazisok (szerelveny es vezetek)
- elozetes gepeszeti csotervek
- infrastrukturalis kerdesek (esetunkben a project viszonylag remote helyen, PNG 2-3000 meteres hegyvonulatai kozott hozza felszinre es dolgozza fel a nyersanyagot; ebbol kifolyolag az epitesz- es epitomernokoknek, valamint a logisztikaval kapcsolatos szakembereknek komoly kihivast jelent - aktivnak mondott szeizmikus tevekenysegek es korlatozott szallitasi / szallithatosagi dimenziok miatt)
- specialis gepeszeti kerdesek (korrozio okozta problemak kezelese)
- tavvezetek epitessel kapcsolatos feladatok (szarazfoldi es melytengeri vezetekepites)
A fenti lista korantsem teljes, de nemely szakma (tobbbek kozott mi technologusok is) szinte mar veglegesre kell hogy almodjuk a ‘nagy tervet’. Ha mar a gondolatok biztositotta hatarmezsgyekrol irok, akkor erdemes megjegyezni azt a szemleletbeli kulonbseget, amivel mar az elso hetekben talalkoztam itt. Otthon (feltehetoen a korlatozott anyagi lehetosegek miatt) a hozzaertoknek mondott egyenek alltal elore megalmodott elkepzelesekhez mindenaron ragaszkodni kellett (nehogy erdekcsoportok szenvedjenek csorbat), gyakran annak ellenere hogy az isteni szikra nem szakemberek elmejebol pattant ki az otlet szent es serthetetlen volt. Itt viszont azt tapasztaltam, hogy (plane ilyen keplekeny project fazisban) ha van valakinek valami epkezlab otlete (meg ha az elozetes elkepzelesekkel nem egyezo) akkor ez a forum az amin meglehet es kell is vitatni. Termeszetesen csodakra nem lehet szamitani es nyilvan amit annak idejen papirra vetettek a konzulens cegek, annak van ‘nemi’ valosag alapja - de mint egy aktualis peldank is mutatja ha kezzel foghato eredmenye van a valtoztatasnak (koltsegtakarekossag / nagyobb prognosztizalt nyereseg) akkor az Ugyfel igenis vevo ra es tamogatja a kezdemenyezest.
Az eredeti FEED hataridonk tavaly novemberre esett volna, de (elore be nem kalkulalt okok miatt) a mostani idoszakban kerul pont a project jelenleg futo fazisanak vegere. Mivel az Ugyfel egy vilagviszonylatban is jelentos ceg es meglehetosen sok erdekeltsege van vilagszerte a fekete aranyhoz kotodoen, igy amikor tavaly ev vege fele USA deli reszen jo nehany hurrikan megcsipkezett ottani letesitmenyeket Ugyfelunk komoly osszegeket csoportositott at a vilag minden reszen folyo projectjeibol helyreallitasi munkalatokra. Akkoriban nekunk igencsak lassabb tempora kellett kapcsolni, de az atszervezett es lecsokkentett csapatletszammal is sikerult az elvarasoknak megfelelo munkat vegeznunk. Ezt kovetoen az idei ev ugy kezdodott hogy Megbizonk ‘Van maaasik..!’ felkialtassal teljesen uj input nyersgaz osszeteteleket az orrunk ele dugva megkerdezte azon egyszeru kerdest, hogy ez milyen hatassal van az addigra 4 milliard USD-re rugo project koltsegeire..? Reszletes atdolgozas es meglehetosen sok repetitive feladat utan kijottunk a varva vart valasszal. Mindenki orommel nyugtazta a fejlemenyeket. S mintha egy igazi szappanopera szereploi lettunk volna: az elobbi felkialtas megismetlodott marcius kornyeken es nekunk az egesz feladatsort mosolyogva ujra kellett dolgoznunk. A bosszankodas es mar-mar eroltetett vigyorgas mellett mindenkeppen hasznos volt az elmult kozel felev olyan szempontbol, hogy a munka soran elhagyott es fel nem fedezett ‘taposoaknakat’ megtalaltuk es nem hagytuk a kesobbi szakaszban ‘felrobbanni’. Emellett volt lehetosegunk design development-re is: most is egy (a mi csoportunkbol indult) otleten felbuzdulva 2-3 millio USD megtakaritas mellett evi 1.5 millio USD extra profitot hozo otletet dolgozunk bele tervdokumentacioba. A nemreg a projectet elhagyo kollegam szavaival elve ‘ha csak a felet adnak oda nekunk, akkor is jol jarna mindenki ;-)’
Annak idejen amikor otthon egy hasonlo melysegu tervet elkeszitettunk, akkor ket kezemen megszamolhato mennyisegu dokumentumot adtunk at a Megrendelonek. Ezzel szemben itt (persze a project mereteit is figyelembe veve) megdobbento volt szamomra a leszallitasra kerulo dokumentumok jellege es mennyisege. Mar az ujszeru volt, hogy itt onallo documentum controllos csapat van kijelolve az archivalasra, dokumentumok tovabbitasra, vagy eppen adatszolgaltatasra. Meghatarozott (jol szervezett) munkameneteket kovetve az illeto paciens eljutatja hozzajuk a tovabbitasra vagy eppen kiadasra szant doksit es ok (ha nem eppen fenysebesseggel, de) par napon belul tovabbitjak a megnevezett egysegek, szemelyek reszere. Ha egy dokumentumrol van szo, akkor azt mondom lassu es burokratikus ez a rendszer. Tervszallitaskor viszont (tobb szaz!!) doksi eseten is mukodott a csatorna, meglepoen keves hibaval.. Termeszetesen az IT (pebkac) es folyamatiranyirasi hatter megfelelosege igencsak fontos szerepet jatszik a problemamentes dokumentacios rendszer mukodeseben.
A kovetkezo fazisban minden eddigit meghalado csapatletszammal mar a vasba es betonba ontest tervezzuk, ‘tobb lehetoseg nincs a modositasra’ hozzaallassal. A tervezes es kivitelezessel kapcsolatos targyalasok majdhogynem lezarultak es nemsokara indul az igazi munka: nemcsak a fioknak fogunk papirtomegeket gyartani.
Munkaido es munka terheles szempontjabol nem lehet panasz az elmult bo egy evre. Ha megnezem a payslip-em munkaorat osszesito rovatait, akkor az idei adoevben (tavalyi ev kozepetol szamitando) 1700 normal munkaora mellett 360 tulorat is sikerult ledolgozni. Korabban mar emlitettem hogy a tulorat kifizetik, igy nem kidobott ido es energia befektetes ha egy cseppet radolgozik az ember… Ilyen korulmenyek es elfoglaltsagok mellett az ember hogy beossza az idejet kompromisszumok kotesere kenyszerul... Termeszetesen a munkaadomnal nem alapfilozofia a ‘zsigereljuk ki a dolgozot’ es ‘muszaj tuloraznod mert kirugunk’ hozzaallas. Ennek ellenere ha feszitett a munkatempo es 2-3 havonta vannak komolyabb hataridok, akkor nem veszi rosszul ki magat az esetleges jovobeni karrier szempontjabol ha az ember egy picit jobban odateszi magat. Ausztral kollegaim kezebol 8-9 munkaora utan kiesik a ceruza es tek-it-izi hozzaallassal kisurrannak az irodabol. Ha az ember gyurmaszakkor mentalitassal jar be nap mint nap a munkahelyere, akkor az elobb-utobb ‘meghozza’ a gyumolcset es ahogy szemelyesen tapasztalt peldak is mutatjak esetleges csapat ujraelosztas eseten nem biztos hogy o lesz a szerencses (annak ellenere ha tozsgyokeres idevalosi) akinel a jatekosok a bentmaradasra szavaznak…
A projecten belul azt mondhatom, hogy a mernokok fele teljes munkaidoskent alkalmazasban all, a masik fele szerzodeses vandormadar. Ha az elet ugy hozza (jobb lehetosegek merulnek fel) az ember szedheti a satorfajat es mashol folytathatja. Az orszag jelenlegi helyzete, ezen belul a nyersanyag feldolgozassal kapcsolatos iparag szarnyalasa korabban nem latott merteku felvevopiacot jelent muszaki vegzettseguek szamara. A slager a banyaszattal kapcsolatos szakmak, de a dinamikusan fejlodo varosok (WA, Qld, NSW, Vic) majdnem minden mernok / rajzolo / szerkeszto szamara konnyu elhelyezkedest jelenthetnek (akar) hosszabb tavon is. Amikor en kezdtem es fontosnak tartottam (nem Ausztral vegzettsegembol fakadoan) a mernokkamarai tagsag mielobbi megszerzeset. Adminisztrativ lepes, de sok felesleges maceratol kimelheti meg az embert. Az IEAust annak idejen kiadott egy papirt, hogy emigracioval kapcsolatosan a vegzettsegem xyz-vel azonos szintunek ismeri el. Ezt lehet lobogtatni a fejvadaszok es HR-es emberek elott es feltehetoen egy magyarazo monologgal meg is lehet ertetni veluk, hogy a kamara mar elismerte a vegzettseget es szabadon garazdalkodhat az ember a szakmajaban. Ha egy kicsit ratermettebb a szembenulo fel, vagy egyszeruen kifogast keres arra hogy miert is nem akarnak alkalmazni akkor egyszeruen hivatkozhat a kamarai tagsagot igazolo dokumentumokra es a tagsagi szamra, ezzel mintegy befagyasztva a tovabbi targyalas lehetoseget. Minden kulonosebb macera nelkul megszerezheto a tagsag, ahogy mar korabban utaltam ra egy rovidebb, kamarai kepviselovel folytatott beszelgetessel athidalhato a felveteli procedura. A tagsagi dij evi 2-400AUD kozott valtozhat, attol fuggoen hogy milyen besorolast kap az illeto. A dij levonhato az adobol, igy ha a munkaltato nem is allja a kamarai koltseget (esetemben ez van) adobevallaskor megis valami konnyitest elvezhetunk a borsos evi egyszeri kiadas ellenere.
A ceg amely alkalmaz az alabbi szinteket kulonbozteti meg szakmai tapasztalat es ratermettseg szempontjabol a mernokoket illetoen:
1. Graduate Engineer (frissen vegzettektol egeszen 3 eves szakmai tapasztalattal biro mernokokig)
2. (Normal) Engineer (itt a tapasztalat 3-6 evig terjedhet)
3. Senior Engineer (6-10 ev)
4. Principal Engieer (10+ ev tapasztalattal)
A fenti felsorolasnak megfeleloen a javadalmazas is valtozik, cegunk az orszagos szakmai atlagnak megfelelo fizeteseket ad dolgozoinak.
Az alabbi gyujtemeny azok szamara utmutatas lehet a kovetelmenyeket illetoen, akik hasonlo jellegu cegnel probalnak majd elhelyezkedni:
Safety in the workplace
Understands and demonstrates safety in non work related activities
Health, safety and environment in design
1 Demonstrate knowledge of environmental impact of plant design
2 Demonstrate knowledge of occupational health and safety issues associated with plant design
Compliance
1 Has a working knowledge of COMPANY requirements. Understands how to use and uses XYZ System
2 Is able to research technical data and standards using tools including Intranet, Knowledge Base
3 With minimal supervision is able to locate, interpret and apply relevant International and local standards
4 With minimal supervision is able to locate, interpret and apply relevant Client standards
5 Understands and implements the procedures for the preparation of calculations, drawings and documents
Application of knowledge to add value
1 Demonstrates a basic understanding of the objectives of Value Improving Practices
2 Develops alternative design concepts
3 Understands the advantages and disadvantages of alternative design concepts
4 For simple design problems identifies issues and with limited supervision evaluates options and recommends preferred solution or improved design
5 Understands and reviews calculation results to ensure outcomes are plausible and reasonable
6 Demonstrates willingness to ask questions when confronted with design problems. “Knows what they don’t know”
8 Willingness to transfer knowledge to others
9 With minimal supervision demonstrates use of shortcut methods to minimise calculation time when reviewing options
10 Able to incorporate lessons learned into design work
Understanding and implementation of engineering and design process
1 Understands design deliverables required for Conceptual, FEED and Detailed Design
2 Understands the engineering design sequence and interaction with other disciplines
3 Understands principal of and has experience in squad checks and key document change notices
4 Carries out input into Basis of Design
5 Exhibits satisfactory consultation and interaction with other disciplines to optimise design
6 Has obtained construction and or commissioning site experience
General software and analytical skills
1 Demonstrates efficient use of word processing and spreadsheet software such as Microsoft Office Word and Excel
2 Proficient in use of and working knowledge of the capabilities and operation of the Intranet, Internet and e-mail
3 Demonstrates experience in the use of discipline specific databases using software such as Microsoft Office Access
4 Demonstrated ability to learn and apply new software
Designs for constructability, commissioning, operations
1 Understand key equipment fabrication and maintenance requirements
2 Demonstrate knowledge of reasons for equipment isolation and general plant isolation requirements
3 Demonstrate knowledge of key process data information required to allow safe operation of process plant
4 Understand key factors determining process plant and equipment layout
5 Prepare commissioning procedure for simple system
Applied learning
1 Quickly gain knowledge, understanding or skill - Readily absorbs and comprehends new information from formal and informal learning experiences
2 Applies knowledge or skill - Puts new knowledge, understanding, or skill to practical use on the job; furthers learning through trial and error
Communication
1 Written communication - follows a logical sequence, clarifies purpose and importance, stresses major points, appropriate to audience needs
2 Verbal communication - Expresses ideas clearly in a concise and logical manner appropriate to audience needs
3 Comprehends communication from others - Attends to messages from others; correctly interprets messages and responds appropriately, particularly email
Managing work, planning and organisation
1 Prioritises work - Identifies more critical and less critical activities and assignments; adjusts priorities when appropriate
2 Makes preparation - Within their team, determines project/assignment requirements by breaking them down into tasks and identifying types of equipment, materials, and people needed
3 Schedules activities - Allocates appropriate amounts of time for completing own and others' work; avoids scheduling conflicts; develops timelines and milestones. (How do we meet the next milestone?)
4 Stays focused - Uses time effectively and prevents irrelevant issues or distractions from interfering with work completion
5 Carries out personal progress reporting
Builds effective working relationships
1 Clarifies the current situation - Probes for and provides information to clarify situations
2 Develops others and own ideas - Seeks and expands on original ideas, enhances others ideas, and contributes own ideas about the issues at hand
3 Facilitates agreement - Gains agreement from partners to support ideas or take partnership oriented action; uses sound rationale to explain value of actions
4 Uses effective interpersonal style - Establishes good interpersonal relationships by helping people feel valued, appreciated, and included in discussions
Cultural empathy
1 Aware that people from other cultures may place very different values on various aspect of work
2 Respects the different values of other cultures
3 Treats people as individuals first, rather than as members of a culture

0 Comments:

Post a Comment

<< Home